Veerkracht voor uw Onderneming
 
Badge_DRIJFVEREN.jpg

Wat kan DISC bieden?

Het DISC-model

Het DISC-model is een veel toegepaste en makkelijk te begrijpen methode die op een heldere manier inzicht geeft in het gedrag van mensen. Het geeft niet alleen inzicht in je eigen gedrag, krachten en valkuilen… ook in dat van anderen.
Dat is heel waardevol, want daardoor ben je in staat mensen beter te begrijpen. Hierdoor kun je mensen benaderen op een manier zoals zij benaderd willen worden.
Je weet je in de ander te verplaatsen en dat brengt je op een positieve manier verder.

De onderlinge verhouding en communicatie kan enorm verbeteren. Het geeft inzicht en daardoor rust in de onderlinge verhoudingen.

DISC is toe te passen voor personen en organisaties. Het brengt op een heldere manier de kracht en de uitdagingen in beeld.

 

Een persoonlijke DISC-analyse

Een persoonlijke DISC-analyse.

Een DISC gedragsanalyse test, ook wel een DISC profiel genoemd, brengt de persoonlijke gedragsstijl van een respondent in kaart. Met de DISC gedragsanalyse krijgt iemand inzicht in de mate waarin hij of zij elk van de vier gedragsstijlen in zich heeft. Vanuit dat inzicht is het mogelijk om gedrag van jezelf en van de ander beter te begrijpen en kwaliteiten beter te benutten en aandachtspunten te verbeteren.

 
disc.jpg

Disc uitgelegd

Disc, hoe zit het, wat kun je verwachten?

Met de ene persoon communiceer je gemakkelijker dan met de ander. Soms ervaar je misschien zelfs weerstand als je met iemand in gesprek gaat.
Vraag jij jezelf wel eens af waar dat aan ligt of hoe het anders zou kunnen gaan? De DISC-analyse geeft je inzicht waardoor het makkelijker wordt om met alle mensen een goed contact te hebben.

Door het inzetten van Disc krijg je meer inzicht in de verschillende mensen op de werkvloer, in uw onderneming of in de persoonlijke omgeving.

De Disc-Gedragsanalyse geeft inzicht.

Iedereen kent het wel: een collega of een buurman waar je niet zo vlot mee praat en daardoor niet fijn samenwerkt. Of iemand in je team die niet matcht met een ander teamlid.
Je kent vast wel iemand die altijd maar zijn hakken in het zand zet als je iets vraagt.
Je gaat voor resultaat en dan is het een voorwaarde dat je goed met elkaar kunt communiceren.

Omdat ieder mens anders is, communiceren we met de één nou eenmaal eenvoudiger dan de ander.
Professor dr. William Moulton Marston had dat begin jaren ‘20 van de vorige eeuw al in de gaten. Hij ontwikkelde een methode voor gedragsanalyse, genaamd DISC.
Want als jij inzicht hebt in je gedrag en het gedrag van een ander, kun je jouw communicatiestijl eenvoudig aanpassen op je gesprekspartner.
Dan communiceer je opeens een stuk soepeler en behaal je sneller resultaten, bijvoorbeeld binnen jouw team.
Marstons DISC-methode is in al die jaren steeds verder ontwikkeld. Inmiddels wordt de methode door 60 miljoen mensen wereldwijd ingezet om zichzelf, en van daaruit de ander, beter te leren kennen.Wat is het DISC-model?
Het DISC-model geeft je inzicht in wie je bent en wat jou (onbewust) drijft.
Het laat zien welke gedrags- en communicatiestijlen jouw voorkeur hebben. Hoe jij graag communiceert en hoe je behandeld wilt worden door anderen.
Bovendien geeft het inzicht in de gedragingen en voorkeuren van een ander. 

Als je inzicht hebt in de stijlen van jouwzelf en je gesprekspartner, kun je in je team soepeler samenwerken, doordat je iemands talenten en valkuilen gemakkelijker herkent;
Je komt overtuigender over in een salesgesprek, doordat je weet welke communicatiestijl past bij jouw potentiële klant;
Keuzes maken wordt eenvoudiger doordat je inzicht krijgt in wie jij zelf bent.

De vier DISC-stijlen uitgelegd


Het DISC-model kent vier stijlen: D, I, S, C.
Veel mensen hebben alle stijlen in zich, maar je hebt vaak één of meerdere overheersende stijlen. De mate van aanwezigheid van de stijlen bepaalt jouw persoonlijke gedragsstijl: de manier waarop jij je gedraagt en communiceert.

Stijl D: Dominant
Kracht: je weet wat je wilt en neemt moeiteloos beslissingen. Je bent vastberaden, streeft resultaten na en communiceert krachtig.

Punt van aandacht: je kunt nogal direct overkomen; dat waardeert niet iedereen.Stijl I: Invloedrijk
Kracht: je maakt gemakkelijk contact met mensen en zit boordevol creatieve ideeën. Je bent expressief, enthousiast, optimistisch, interactief en spraakzaam.

Punt van aandacht: laat een ander ook eens aan het woord en luister naar zijn ideeën. Soms blijven jouw ideeën bij een gedachte; zorg dat het ook goed uitgevoerd wordt.

Stijl S: Stabiel
Kracht: je bent gematigd, geduldig, dienstbaar en tactvol. We noemen jou ook wel een mensen-mens, omdat je goed luistert naar anderen, hen graag tegemoet komt en sociaal bent ingesteld.

Punt van aandacht: cijfer jezelf niet weg door je bescheidenheid; zet jezelf ook eens op de voorgrond.Stijl C: Consciëntieus

Kracht:
je bent analytisch, secuur en werkt systematisch. Je vindt het heerlijk om dingen uit te zoeken en keuzes baseer je op feiten.

Punt van aandacht: wees niet altijd te kritisch, laat je perfectionisme af en toe varen.

De vier stijlen zijn in te delen in een grafiek met een horizontale en verticale as.
De horizontale as laat zien of je meer taakgericht of mensgericht bent: of je meer gericht bent op feiten, of beslist vanuit je intuïtie. De verticale as geeft aan of je introvert of extravert bent. Ben je iemand die snel actie onderneemt, of iemand die rustig afwacht op wat er komen gaat?

Bron: disc-profielen.nl
DISC is een geregistreerd trademark van John Wiley & Sons, Inc.
In sommige gedragstesten worden de stijlen aangeduid met kleuren rood, geel, groen en blauw, soms in combinatie met letters.


Krijg inzicht in jouw gedragsstijl


Ontdekken welke stijl jouw voorkeurstijl is en het leren kennen van andermans gedragsstijlen zorgt ervoor dat jij een stuk krachtiger overkomt en beter leiderschap vertoont. Ben je benieuwd welke DISC-voorkeursstijl(en) jij hebt?
Wil je jouw communicatiestijl leren kennen en leren hoe je jouw stijl moeiteloos aanpast aan je gesprekspartner zodat je een boodschap krachtiger overbrengt of iemand overtuigt van jouw ideeën?
Kijk dan verder op deze website.
DISC is geschikt voor zowel groepen als voor individuen.